„Wrogowie z lodówki, czyli mikroflora Twojej kuchni"
Dodano: 08.12.2014, 21:13
10 grudnia 2014 r. o godz. 18:00 dr inż. Krzysztof Skowron z Katedry i Zakładu Mikrobiologii wygłosi wykład „Wrogowie z lodówki, czyli mikroflora Twojej kuchni" w ramach cyklu ogólnodostępnych wykładów popularnonaukowych „Medyczna Środa”. Kuchnia, podobnie jak toaleta, to najbardziej „urozmaicone” pod względem mikrobiologicznym miejsce w każdym domu. Fakt, iż przygotowujemy w niej posiłki dla całej rodziny, w tym także małych dzieci i osób starszych, czyni celowym zgłębienie wiedzy na temat mikroflory tego pomieszczenia. W jej skład wchodzą liczne drobnoustroje oportunistyczne, a czasem także typowo patogenne. Wiele z nich to drobnoustroje psychrotolerancyjne, które doskonale radzą sobie w temperaturze lodówki. Zaliczyć do nich należy chociażby pałeczki Listeria monocytogenes, Campylobacter jejuni, Yersinia enterocolitica i wiele innych gatunków. Drobnoustroje „kuchenne” wnikając do łańcucha pokarmowego, stwarzają poważne ryzyko dla zdrowia wszystkich domowników, a zwłaszcza kobiet w ciąży i osób z obniżoną odpornością.
W ramach wykładu omówione zostaną wybrane drobnoustroje związane z żywnością, w tym te, które mogą przetrwać w warunkach chłodniczych lub zamrożeniu. Przedstawiona zostanie ich patogeneza oraz możliwe drogi kontaminacji żywności i rozprzestrzeniania się w kuchni oraz poza nią. Przypomniane zostaną zasady prawidłowego korzystania z lodówki i zapewnienia jej czystości oraz odpowiedniej troski o powierzchnie robocze i przybory stosowane w kuchni. Każdy uczestnik wykładu będzie miał szansę stać się konsumentem bardziej świadomym zagrożeń mikrobiologicznych związanych z przechowywaniem i obróbką żywności w warunkach domowych. Na wykład zapraszamy o godz. 18:00 do auli Collegium Medicum UMK przy ul. Jagiellońskiej 13 w Bydgoszczy Wstęp wolny. Zapraszamy szczególnie osoby zainteresowane poszerzaniem medycznych horyzontów! Skomentuj ten artykuł:
Zaloguj się aby dodać swój komentarz.
Komentarze do tego artykułu:
Nikt nie skomentował jeszcze tego artykułu
|
|