Zarejestruj się | Masz już konto? Zaloguj się



Sushi zmienia genom bakterii w ludzkim jelicie
Bakterie rozkładające wodorosty, używane do przyrządzania sushi, przekazują swoje geny bakteriom zamieszkującym ludzkie jelito, co pozwala lepiej trawić - informuje 'Nature".
Zespół Jana-Hendrika Hehemanna z Universite Pierre et Marie Curie (UPMC) w Paryżu badał czerwone glony z gromady krasnorostów (rodzaj Porphyra). Jeden nich, z japońska zwany nori (Porphyra leucosticta) jest używany - na surowo - do przygotowywania sushi.

Na nori żyją bakterie. Jak wykazali naukowcy, wytwarzają one nieznany dotąd enzym - porfiranazę. Ten silnie działający enzym rozkłada odporną, zbudowaną ze specyficznych wielocukrów ścianę komórkową, otaczającą komórki krasnorostów, co umożliwia bakteriom odżywianie.

Dr Miriam Czjzek, również z UPMC, przeszukała setki baz danych, szukając genu kodującego porfiranazę - okazało się, że taki sam enzym wytwarzają także bakterie jelitowe, wykryte u 5 na 13 Japończyków. Niektóre gatunki bakterii jelitowych wytwarzały inne enzymy o podobnym działaniu - także rozkładające ścianę komórkową glonów. Dzięki temu jedzący sushi lepiej wykorzystuje wartości odżywcze glonów (przeciętny Japończyk spożywa ich 14,2 grama dziennie). Badania flory jelitowej Amerykanów nie wykazały, by ich osobiste bakterie miały gen umożliwiający trawienie wodorostów.

Jak zauważają autorzy badań, nie każde nori wyposaży nasze jelitowe bakterie w nowy enzym - glony muszą być świeże. Nori dostępne w supermarketach są sterylizowane wysoką temperaturą, więc nie zawierają żywych bakterii.

ak
Źródło: ,,Ze świata nauki”
 
Skomentuj ten artykuł:
Zaloguj się aby dodać swój komentarz.
Komentarze do tego artykułu:
Nikt nie skomentował jeszcze tego artykułu