Spożywanie orzechów związane z mniejszym ryzykiem zgonu w dwóch dużych kohortach
Dodano: 27.11.2013, 17:01
Bao i wsp. stwierdzili, że choć istnieją dowody łączące spożycie orzechów z mniejszym ryzykiem zdarzeń sercowo-naczyniowych, brak informacji o zależności między ich obecnością w diecie a długością życia. Do swoich analiz autorzy włączyli dane dotyczące 118 962 osób – uczestniczek i uczestników badań Nurses’ Health Study i Health Professionals Follow-up Study. W ramach tych dwóch badań z częstością co najmniej co 4 lata oceniano spożycie między innymi orzechów. Nie obserwowano osób, które już na początku badania miały w wywiadzie zdarzenia sercowo-naczyniowe lub nowotwory. Średnia długość okresu obserwacyjnego wyniosła 25 lat. W tym czasie stwierdzono zgon 27 429 osób. Po uwzględnieniu czynników mogących zakłócać wyniki analiz stwierdzono, że spożywanie orzechów co najmniej siedem razy w tygodniu było związane z ryzykiem względnym zgonu odniesionym do grupy osób niespożywających orzechów (HR, hazard ratio) wynoszącym 0.80 (95% przedział ufności 0.73-0.86). Iloraz ten był różny w zależności od częstości spożywania orzechów na tydzień: rzadziej niż raz (HR = 0.93), jeden raz na tydzień (HR = 0.89), od dwóch do czterech razy (HR = 0.87) i pięć lub sześć razy (HR = 0.85). Autorzy wykazali również, że spożycie orzechów było związane ze zmniejszoną częstością zgonów wynikających z chorób serca, układu oddechowego oraz nowotworów.
Źródło: Bao Y, Han J, Hu FB, i wsp. Association of Nut Consumption with Total and Cause-Specific Mortality. N Engl J Med 2013; 369:2001-2011; DOI: 10.1056/NEJMoa1307352 Skomentuj ten artykuł:
Zaloguj się aby dodać swój komentarz.
Komentarze do tego artykułu:
Nikt nie skomentował jeszcze tego artykułu
|
|