Zarejestruj się | Masz już konto? Zaloguj się



Słodkie napoje zwiększają ryzyko raka trzustki
Wypijanie w tygodniu dwóch lub więcej gazowanych napojów słodzonych cukrem zwiększa niemal dwukrotnie ryzyko raka trzustki – wynika z badań, o których informuje pismo „Cancer Epidemilogy, Biomarkers and Prevention”.
Naukowcy z Uniwersytetu Stanu Minessota przeanalizowali dane zbierane przez 14 lat wśród 60 524 mężczyzn i kobiet z Singapuru. W tym czasie zdiagnozowano łącznie 140 przypadków raka trzustki.

Okazało się, że osoby, które w tygodniu spożywały minimum 2 gazowane napoje słodzone cukrem (przy średniej 5 na tydzień)miały niemal o 90% wyższe ryzyko zachorowania na raka trzustki niż osoby nie pijące ich wcale. Związek ten nie dotyczył natomiast soków owocowych.

Według jednego z autorów pracy, wyniki tych badań mogą się odnosić również do społeczeństw zachodnich. Singapur jest bowiem bogatym krajem, a ulubionymi rozrywkami jego obywateli są robienie zakupów i jedzenie.

Zastanawiając się nad przyczynami zaobserwowanego związku, badacz przypomina, że osoby regularnie pijące gazowane napoje słodzone często prowadzą niezdrowy styl życia. Jednak możliwe jest też inne wyjaśnienie: wysoki poziom cukru w napojach gazowanych powoduje wzrost wydzielania insuliny w organizmie, co może pobudzać wzrost raka trzustki – wyjaśnia dr Pereira (jeden z autorów pracy).

ak
 
Skomentuj ten artykuł:
Zaloguj się aby dodać swój komentarz.
Komentarze do tego artykułu:
Nikt nie skomentował jeszcze tego artykułu