Jak funkcjonuje przewód pokarmowy u biegaczy ?
Dodano: 26.01.2015, 17:27
Pierwsze w nowym roku Zebranie Naukowo-Szkoleniowe Oddziału Gdańskiego Towarzystwa Internistów Polskich odbyło się 21 stycznia br. Głównym tematem były zagadnienia związane z funkcjonowaniem przewodu pokarmowego u biegaczy. Pierwszy wykładowca – prof. Wojciech Ratkowski, doświadczony maratończyk, mistrz Polski w maratonie, a obecnie kierownik Zakładu Lekkiej Atletyki Akademii Wychowania Fizycznego i Sportu w Gdańsku przedstawił temat „Maraton – odżywianie czy trening?”. W prezentacji omówił zasady przygotowania do maratonu, zarówno pod kątem niezbędnego czasu koniecznego do osiągnięcia odpowiedniej formy fizycznej, doboru ćwiczeń, jak i stosowanej diety. Przedstawił również problemy, z którymi może spotkać się osoba podejmująca trening biegowy. Ważnym elementem wystąpienia było zwrócenie uwagi na konieczność podjęcia codziennej aktywności fizycznej, nazwanej zdrowotną, aby nasz organizm mógł prawidłowo funkcjonować przez długie lata.
Następnie dr Paweł Klincewicz, kierownik Pracowni Endoskopowej Uniwersyteckiego Centrum Medycyny Morskiej i Tropikalnej w Gdyni przedstawił wykład pt. „Bariera jelitowa, bakterie i wysiłek”. Podczas prezentacji wyjaśnił wpływ wysiłku na równowagę flory bakteryjnej jelit. Dodatkowo autor wymienił czynniki powodujące jej zachwianie, takie jak długotrwały wysiłek fizyczny, antybiotykoterapia, nieprawidłowa dieta, co może być przyczyną dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Zwrócił uwagę, iż w przypadku zaburzeń flory jelitowej można stosować odpowiednią suplementację bakterii jelitowych w formie pre- i probiotyków. Po wykładach odbyła się dyskusja, którą poprowadził przewodniczący Oddziału Gdańskiego TIP dr hab. Marcin Renke. Z pewnością przedstawione zagadnienia zachęcą wielu uczestników spotkania do systematycznej aktywności zdrowotnej, a może w przyszłości do startu w maratonie. Skomentuj ten artykuł:
Zaloguj się aby dodać swój komentarz.
Komentarze do tego artykułu:
Nikt nie skomentował jeszcze tego artykułu
|
|