Czekolada a depresja i udar
Dodano: 10.05.2010, 9:43
Czekolada może chronić przed negatywnymi skutkami udaru mózgu - donosi "Journal of Cerebral Blood Flow and Metabolism". W ramach eksperymentu naukowcy z Johns Hopkins University (USA) wywoływali u myszy udar mózgu. Jednej grupie gryzoni półtorej godziny przed udarem podawano epikatechinę, związek chemiczny znajdujący się m.in. w czekoladzie, druga grupa przeżywała udar bez uprzedniego przygotowania.
Okazało się, że u myszy, którym podano epikatechinę, uszkodzenia mózgu powstałe w wyniku udaru były znacznie mniejsze niż u pozostałych. Co więcej, dalsze badania wykazały, iż epikatechina skutecznie chroniła mózg przed postępującymi uszkodzeniami neurologicznymi nawet wtedy, gdy podano ją trzy i pół godziny po udarze. Jest to szczególnie ważne odkrycie, wziąwszy pod uwagę fakt, że większość obecnie stosowanych leków zapobiegających tego typu uszkodzeniom jest skuteczna jedynie wtedy, gdy poda się je pacjentowi nie później niż dwie godziny po udarze. Z drugiej strony osoby, które regularnie zjadają tygodniowo chociażby tabliczkę czarnej (gorzkiej) czekolady, są bardziej skłonne do depresji, niż te, które spożywają ten przysmak od przypadku do przypadku. Opinię taką przedstawili naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego - informuje najnowszy numer ukazującego się w Londynie pisma "Archiwa Medyczne". Z badania, w którym wziął udział tysiąc dorosłych osób, wynika, że im więcej konsumowali oni czekolady tym gorszy stawał się ich nastrój. Badacze przyznają jednak, że nie są w stanie wyjaśnić tego zjawiska. Wcześniej uważano, że czekolada przyczynia się do poprawy nastroju. Jednakże, jak powiedziała szefowa grupy badaczy Nathalie Rose, jedno nie przeczy drugiemu. W krótkim okresie czasu smakołyk może poprawiać nastrój, a w dłuższym - powodować depresję, tak jak to bywa przy konsumpcji alkoholu… Źródło: „Gazeta Wyborcza”, „Ze świata nauki” Skomentuj ten artykuł:
Zaloguj się aby dodać swój komentarz.
Komentarze do tego artykułu:
Nikt nie skomentował jeszcze tego artykułu
|
|